language
Rebière

Informations

Location : PARIS – FRANCE
Adress : Rue Pierre Rebière, Paris XVII
For : Paris Habitat
Surface : 1.623 m²
$ : 2.30 m € HT
Year : 2012
Label : Qualitel THPE 2005/H&E THPE
Team : AGENCESM + DVVD (structure)- GLI (fluides) – Fabrice Bougon (économie)
Status : Livré 2012
Awards : PROJET PRIMÉ AUX AR+D AWARDS 2012
NOMINE POUR LE WORLD ARCHITECTURE FESTIVAL SINGAPOUR 2012
NOMINE POUR LE PRIX MIES VAN DER ROHE 2013

 

The project takes place in the north of Paris, in Pierre Rebiere street, a 600 meters long and 25 meters wide straight line. It is surrounded by the Batignoles’ cemetery on one side and by the back entrance of the international high school on the other.

The local rules for urbanism and the scope statements associated to this neighborhood minimizes plastic expressions. As a result it is not allowed to open any views on the cemetery. Thus directly implying a blind front for the future building and making it impossible to have normal front to front flats. The project manages impressively to get around those constraints: each of the flats benefits from both multiple sights and light sources at any time of day and year. Those solar templates sculpted internal slopes getting to the very heart of the construction. The 45° symmetrical slopes establish a triangular quadrant relieving the whole block from its compactness.

As a result a central void appears where the dwellers can share a continually illuminated unique space. Hence as the light hits one side in the morning the opposite side will benefit from it in the afternoon.

The urban landscape is made from a cascade of Parisian roofs with its respective proportions and rhythm, as well as its apparent disorder. The whole is included in a succession of terraces which represents genuine extra room for the flats. Those terraces are so wide that they become private suspended gardens. The residents can communicate freely and develop the relationships they desire. The unique vis-à-vis brings the dwellers together. Each resident is within reach of the other, without any road to cross. The building works as an inside village within the town, but still open towards the others. The building even possesses a central space dedicated to sharing.